perjantai 3. maaliskuuta 2017

TERVEYSTUTKIMUSET

Jalotuskäyttöön aijottuja koiria terveystutkitaan, eikä Gitta tee siinä poikkeusta. Viimeisimmät tutkimuset liittyivät pinserillä toisinaan esiintyvään ja väistyvästi periytyvään von Willebrantin tautiin sekä värin laimennokseen Diluteen. 

Von Willebrant on veren hyytymishäiriö joka esim leikkauksissa ja onnettomuuksissa voi aihuttaa koiralle verenhukkaa. Verestä puuttuu tällöin hyytymistekijöitä.

Dilute taas ilmenee koirilla värin haalistumana. Pinseri voi syntyessään ollaan väriltään sininen tai pronssi. Nämä värit eivät ole rotumääritelmän mukaisia, eikä siten suositeltavia. Käytännössä koirat ovat ihan tavallisia koiria, ainoastaan poikkeava väri, sekä hiukan suurempi riski sairasteluihin. Koira voi olla myös kantaja, jolloin värivirhe ei näy eikä tunnu, mutta voi periyttää sitä eteenpäin, varsinkin jos pariutuu toisen kantajan kanssa.

Gitta todettiin kummankin tutkimuksen osalta terveeksi, ja siten täysin terveen kumppanin kanssa ei jätä kumpaakaan ei toivottavaa ominaisuutta jälkeläisilleen.

Muita terveystutkimukset joita Gitalle on tehty on virallinen silmätarkastus, 19.11.2016, jossa todettiin täysin terveet silmät. Jotta silmien terveydestä ollaan ajantasalla, niitä tutkitaan noin kerran vuodessa. 

Lonkat, kyynärät ja selkä kuvattiin Gitan täyttäessään 2 vuotta vuonna 2015, Lonkat ovat A/A, kyynärät 0/0, ja selkä täysin terve ja puhdas. Eli Gitta on terve tyttö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti